ONZE SPECIALE INGREDIËNTEN
Vis staat centraal bij alles wat we doen bij SPECIFIC®. Daarnaast gebruiken we andere ingrediënten die we met zorg selecteren om de juiste voedingswaarde te leveren.
Er zijn meerdere redenen waarom vis zo gezond is, maar de omega 3-vetzuren zijn de belangrijkste reden. Hieronder leggen we uit wat ze zijn en hoe ze werken.
Wat zijn omegavetzuren?
Omega 3- en omega 6-vetzuren zijn betrokken bij vele processen in het lichaam, zoals de aanmaak van gezonde cellen en het behoud van gezonde hersen- en zenuwfuncties.
Het lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken en moet ze dus uit de voeding halen.
Bronnen van omegavetzuren
Omega 6-vetzuren komen in meerdere voedingsmiddelen voor, zoals in plantaardige oliën, gevogelte, eieren, noten en verschillende soorten granen.
Omega 3-vetzuren kunnen uit plantaardige bronnen komen, zoals uit lijnzaad, lijnzaadolie of vis. De omega 3-vetzuren uit plantaardige olie hebben echter een andere vorm dan het lichaam nodig heeft. De juiste vorm van Omega-3 vetzuren komt alleen voor in vis.
Niet alle omega 3-vetzuren zijn gelijk
De omega 3-vetzuren uit vis hebben een gunstige werking: omega 3 uit plantaardige bronnen zoals lijnzaad en lijnzaadolie is de eenvoudigste vorm van het korte-keten-omega-3-vetzuur: Alfa-linoleenzuur (ALA). Wat het lichaam echter nodig heeft, zijn de lange-keten-omega-3-vetzuren: EPA en DHA.
Strikte herbivoren en carnivoren die geen vis eten, kunnen ALA omzetten naar EPA en DHA. Als omnivoren kunnen we dit veel moeilijker en zal maar een zeer klein percentage van de ALA omgezet worden in de gunstige EPA en DHA.
Daarom is het beter om vis te eten als bron van de omega 3-vetzuren EPA en DHA.
Verhouding omega 3 en omega 6
Het wordt aangenomen dat de mens zich heeft ontwikkeld met een verhouding tussen omega 6 en omega 3 van 1:1. De voeding van nu is echter rijk aan plantaardige oliën waardoor de verhouding nu gemiddeld uitkomt op zo'n 10:1 (omega 6:omega 3) en wel kan oplopen tot 30:1. De ideale verhouding ligt rond 4:1. Het is dus duidelijk dat we meer omega 3-vetzuren uit vis moeten eten om deze verhouding beter in balans te brengen.
Waarom moet de verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in balans zijn?
Voor de ontstekingsremmende werking op de organen moet er een goed evenwicht zijn tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in het lichaam.
Eicosanoïden zijn signalerende moleculen die een aantal van de lichaamsprocessen regelen, vooral op het gebied van ontstekingen en de werking van het immuunsysteem.
Eicosanoïden worden gevormd uit omega 3- of omega 6-vetzuren, waarbij de eicosanoïden uit omega 6 zorgen voor ontstekingen.
Omdat de omega 3- en omega 6-vetzuren dezelfde enzymen en transportsystemen gebruiken, zal extra beschikbaarheid van de gunstige eicosanoïden uit het omega 3-vetzuur EPA helpen om de ontstekingsvormende eicosanoïden uit omega 6-vetzuren te blokkeren.
De ontdekking van de voordelen van omega 3
Aan het begin van de 20ste eeuw werd vet alleen beschouwd als een makkelijke bron van calorieën. In 1929 ontdekten George en Mildred Burr dat vetten een veel belangrijkere rol speelden voor gezondheid en dat een tekort aan deze vetten vaak tot de dood leidde. Ze bestempelden linolzuur als "essentieel vetzuur" en dat is nu een standaardterm geworden.
In 1980 werd in een aantal studies vastgesteld dat de Eskimo's, oftewel de Inuits, uit Groenland minder last hadden van hart- en vaatziektes dan hun Deense buren (Kromann & Green, 1980; Bjerregaard & Dyeberg, 1988). Er werd gedacht dat dat kwam doordat ze veel omega 3-vetzuren binnenkregen via hun voeding die bestond uit vis, zeehonden en walvisblubber.
In 1982 won het team van de Zweedse wetenschappers Bergström en Samuelsson, en de Britse John Vane de Nobelprijs voor hun onderzoek dat aantoonde dat het de eicosanoïden uit omega 3-vetzuren zijn die voor de vele gezondheidsvoordelen zorgen.
De voordelen van omega 3 in voeding
Ondersteuning van hersenen en ogen: Het omega 3-vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen en het netvlies, en speelt een sleutelrol in de vorming van celmembranen in de hersenen. Daardoor worden ontstekingen in de hersenen geremd en nieuwe celvorming in de hersenen gestimuleerd. Meer dan een derde van de vetzuren in het netvlies bestaat uit het omega 3-vetzuur DHA en dat wordt gezien als een essentieel element voor de ontwikkeling van het netvlies.
Vacht- en huidconditie: Omega 3 uit visolie ondersteunt een gezonde huid en vacht door de productie van ontstekingsbevorderende eicosanoïden te remmen. Visolie bevordert ook de aanmaak van talg – een wasachtige substantie – die een versoepelende werking heeft op de huid en vacht, en die een olieachtige beschermlaag geeft waardoor de vacht glanst.
Soepele gewrichten: De belangrijkste oorzaak van pijn in de gewrichten is de afbraak van kraakbeen. In een normaal, gezond lichaam worden de botten beschermd door kraakbeen – een soepel rubberachtig weefsel. Dat kraakbeen beschermt de uiteinden van de botten op de plek waar ze de gewrichten raken en zorgt voor demping waardoor de gewrichten makkelijk kunnen bewegen.
In een gezond lichaam wordt kraakbeen net zo snel opgebouwd als afgebroken.
Als het opbouwen echter langzamer gaat (bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of genetische aanleg) of de afbraak veel sneller gaat (door intensieve beweging of overgewicht), dan breekt de laag kraakbeen tussen de twee botten af. Daardoor gaan de botten tegen elkaar schuren. Dat zorgt voor pijn, irritatie en ontstekingen.
Omega 3-vetzuren uit visolie kunnen dat verhelpen; de vetzuren remmen namelijk de aanmaak van ontstekingsbevorderende eicosanoïden.