Voor een diabetische hond zorgen

 

Diabetes bij honden

Net zoals auto's benzine of diesel nodig hebben om te kunnen rijden, heeft het lichaam suiker (glucose) nodig om goed te kunnen functioneren. Glucose komt vrij als koolhydraten in het lichaam worden afgebroken. De cellen halen de glucose vervolgens uit het bloed met behulp van insuline - een hormoon dat wordt aangemaakt in de alvleesklier. Als er sprake is van diabetes, dan is er geen insuline beschikbaar of werkt de alvleesklier niet goed. Hierdoor kunnen de cellen niet voldoende glucose opnemen, waardoor ze opstapelt in het bloed en de organen kan beschadigen. Diabetes kan niet worden genezen, maar het is wel te behandelen – een hond met diabetes kan een gezond en gelukkig leven leiden.

Hoe kunt u diabetes bij uw hond herkennen?

Als uw hond de volgende symptomen vertoont, maak dan een afspraak bij uw dierenarts. Deze symptomen kunnen duiden op diabetes:

  • Meer/minder zin in eten
  • Overmatige dorst en meer drinken
  • Gewichtsverlies
  • Meer en vaker plassen
  • Ongewoon zoetgeurende of fruitige adem
  • Traagheid
  • Uitdroging
  • Urineweginfecties

Wat kan ik doen om mijn hond te helpen?

Net als bij mensen is het voor honden met diabetes belangrijk om gezond te blijven. Als uw hond te zwaar is, dan is het verstandig om te zorgen dat hij afvalt. Hierdoor kunnen zijn cellen de insuline efficiënter gebruiken, waardoor zijn lichaam de voeding makkelijker kan omzetten in brandstoffen.

Het doel bij alle honden met diabetes is om zijn bloedsuikerspiegel zo normaal en stabiel mogelijk te houden. Hierdoor zal uw hond zich goed blijven voelen en is het minder waarschijnlijk dat hij andere klachten ontwikkelt die verband houden met diabetes.

Hoe kan ik de diabetes bij mijn hond onder controle houden?

Diabetes kan bij honden onder controle worden gehouden met een combinatie van een insulinebehandeling en een aangepast dieet. Samen met uw dierenarts kunt u de juiste balans vinden voor de hoeveelheid insuline die uw hond nodig heeft. Het doel van de dieetvoeding is om de bloedsuikerspiegel van uw hond stabiel te houden. Het is belangrijk dat de voeding een lage glycemische index heeft, zodat zijn bloedsuikerspiegel laag blijft.

Wat betekent glycemische index?

De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel glucose na de maaltijd in het bloed terechtkomt. Voeding met een lagere GI geeft langzamer glucose af.

Het belang van de juiste voeding

Bij diabetes is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, zodat pieken en dalen voorkomen worden. Voeding met een lage Glycemische Index zal de glucose langzaam afgeven en heeft dus een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Honden met diabetes hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk en cholesterol. Voeding die rijk is aan omega 3-visolie ondersteunt hierbij. Diabetes en andere endocriene aandoeningen kunnen ook een negatieve invloed hebben op de werking van het immuunsysteem. Daarom is het belangrijk dat de voeding het immuunsysteem ondersteunt, bijvoorbeeld met omega 3-visvetzuren, bèta-glucaan, zink en selenium. Alle endocriene aandoeningen hebben invloed op de conditie van de huid en vacht. Ook hiervoor zijn omega 3-vetzuren belangrijk.

Andere hormonale aandoeningen

Hormonale of endocriene aandoeningen zoals de ziekte van Cushing en hypothyreoïdie kunnen leiden tot vergelijkbare klachten als diabetes.

Ziekte van Cushing:
Het lichaam bevat te veel van het hormoon cortisol (ook wel hyperadrenocortisme genoemd). 

Hypothyreoïdie:
Het lichaam bevat te weinig schildklierhormoon.

Als uw hond één van deze ziektes heeft, dan kan hij ook baat hebben bij het dieet Endocrine Support. Deze voeding bevat de juiste voedingsstoffen voor een stabiel en gezond leven als aanvulling op de medische behandeling.

Aanbevolen bij diabetes en andere hormonale of endocriene aandoeningen

Meer artikelen voor hondenliefhebbers

keyboard_arrow_up